Začal nám nový rok a s ním spous­tu pří­jem­ných povin­nos­tí. Jed­nou z nich je pasování našich nováčků do šestek.

Šestk­ou se u nám mys­lím skupin­ka světlušek vše­ho věku, která si na schůzkách a skaut­ských akcí pomáhá. Jelikož nás větši­nou v klubovně není málo, je občas potře­ba světlušky rozdělit do více skupin, aby­chom se jim mohli lépe věno­vat. I k tomu šestky slouží. V čele šestky sto­jí starší a zkušenější světluš­ka, která může mladším členům radit a pomáhat jim na ces­tě skautingem.

Světlušky, která k nám do odd­ílu přiš­ly teprve letos, zatím nepatři­ly do žád­né šestky. Pro­tože toho však ve skau­tu už lecos zaži­ly, byly přidány do jed­né ze tří šestek.

Během rit­uálu každý nováček přis­toupil k naší rojové holi a pověsil si na ni stužku se svým jménem nebo přezdívk­ou. Podle barvy stužky pak patřil do žluté, čer­vené nebo mod­ré šestky.

Jelikož v šestce je hlavní spolupráce, čekala nás spous­ta her na pro­trénování této doved­nos­ti. Během aktiv­it se holky také o sobě navzá­jem dozvědě­ly spous­ta zají­mavých infor­ma­cí a lépe se tak mezi sebou poz­naly.

Na pro­gra­mu toho bylo oprav­du hod­ně, takže ani nikdo nestihl zaz­na­me­nat, že venku už poma­lu začíná večer. I my jsme se tedy hned po večeři ode­brali do spacáků a nechaly se unášet vírem snů.

Holky však nevědě­ly, že v noci je čeká ještě jed­na zkouš­ka. Jako správné světlušky si muse­ly rozsvítit svo­je vlast­noručně vyrobené lucerničky plamínkem, který jim bude svítit na kaž­dou ces­tu, kter­ou se vyda­jí. I přes zim­ní počasí všich­ni uchránili svůj plamínek a mohli se tak vrátit do svých teplých spacáků.

Ráno na nás čekala vydat­ná sní­daně, po které zbý­val už je úklid klubovny. Posled­ním zážitkem z této akce bylo divad­lo zahrané naším divadel­ním sou­borem šikovných světlušek. před­stavení sklidi­lo obrovský potlesk právě ve chvíli, kdy na dveře začaly ťukat první rodiče.

Děku­jeme všem světluškám, které se pře­spání zúčast­ni­ly a těšíme se na další společné akce.

Na fotky z pře­spání se můžete podí­vat zde.

Rol­nič­ka, Jíťa, Annin­ka, Sárin­ka a Justýn­ka