Na naši první výpravu v letošním roce jsme zamíři­ly do Nových Hradů. Hned v pátek jsme se všich­ni seš­ly na nádraží a společně vyrazi­ly vstříc dobro­družství. Jen co jsme se uby­to­valy čekala nám večeře a pár her na sezná­mení, aby jsem se o ostat­ních světluškách dozvědě­ly něco nového. Tou dobou už sluníčko poma­lu zacháze­lo na kopec a nastá­val čas jít do spacáků.

Pravé dobro­družství však zača­lo až druhý den. Hned po sní­dani se světlušky dozvědě­ly, že dostaly pozvánku na největší událost celého tisí­ciletí. První zkoušku časostro­je. Aby však do slavné lab­o­ra­toře mohly vstoupit, muse­ly nejdříve pro­jít speciál­ním výcvikem, jak se cho­vat při pří­pad­né katas­trofě v lab­o­ra­toři. S velikým potěšení můžu oznámit, že všich­ni výcvik splni­ly. Mohly jsme se tedy připrav­it na onen neu­věřitel­ný zážitek. Pak se ale sta­lo něco, co nikdo nečekal. Stroj času byl ukraden a jed­iný člověk, který toho byl svěd­kem uprchl.

Světlušky se tedy vydaly vynálezce hle­dat. Na ces­tě se pos­tup­ně dozvědě­ly, že tím věd­cem je Fran­tišek Křižík. Jak tak šly po ces­tě, kter­ou pro ně Křižík připrav­il, aby ho naš­ly, dozví­daly se víc o jeho živ­otě. Na každém zas­tavení jim pak odkrý­val 8 podezřelých věd­ců, kteří byli na výs­tavu také pozvání. Na kon­ci ces­ty naš­ly Křiží­ka v hrozném stavu a muse­ly ho ošetřit. Jak­mile byl fran­tišek opět při smyslech vylíčil nám, že zloděj časostroj ukradl a uprchl do min­u­losti a že jed­iný způ­sob jak ho zas­tavit, je složit nový časostroj a vydat se do min­u­losti za ním.

Jako odměnu za nelezení vynálezce jsme se vydaly do zámeck­ých zahrad, kde jsme vidě­ly jak oboru plnou jelenů a daňků, tak i spous­tu krás­ných květů. Navštívi­ly jsem i přírod­ní bludiště, kde se všich­ni světlušky pořád­ně vydovádě­ly.

Po návratu ze zámku nám Fran­tišek Křižík prozradil svůj tajný výkres s obloukovou lam­pou a světlušky si jí mohly sami vyro­bit. Zbý­va­lo už jenom ses­tro­jit ten nový stroj času. To se holkám poved­lo na jed­ničku. Získaly všech­ny součástky a podle návo­du ses­tro­ji­ly nový časostroj.

Touto událostí jsme odstar­to­valy celoroční téma, kde odces­tu­jeme do min­u­losti a v různých obdobích budeme hle­dat stopy co zloději stro­je času.

Na fotky z výpravy: https://photos.app.goo.gl/SW9f6FzFtoT7q62X6

Video z výpravy: https://photos.app.goo.gl/ERaqELAYfNFEFKUT6

Děku­jeme všem dětem za krás­né zážitky a všem rodičům za spoluprá­ci

Rol­nič­ka, Jíťa, Annin­ka, Sárin­ka, Justýn­ka